Baćkowice Bałtów Bejsce Bieliny Bliżyn Bodzechów Bodzentyn Bogoria Brody Busko-Zdrój Chęciny Chmielnik Ćmielów Czarnocin Daleszyce Dwikozy Działoszyce Fałków Gnojno Górno Gowarczów Imielno Iwaniska Jędrzejów Kazimierza Wielka Kielce Kije Klimontów Kluczewsko Końskie Koprzywnica Kraj Krasocin Kunów Łączna Łagów Lipnik Łoniów Łopuszno Łubnice Małogoszcz Masłów Michałów Miedziana Góra Mirzec Mniów Morawica Moskorzew Nagłowice Nowa Słupia Nowy Korczyn Obrazów Oksa Oleśnica Opatów Opatowiec Osiek Ostrowiec Świętokrzyski Ożarów Pacanów Pawłów Piekoszów Pierzchnica Pińczów Połaniec Radków Radoszyce Raków Ruda Maleniecka Rytwiany Sadowie Samborzec Sandomierz Secemin Sędziszów Sitkówka-Nowiny Skalbmierz Skarżysko Kościelne Skarżysko-Kamienna Słupia Słupia Konecka Smyków Sobków Solec-Zdrój Stąporków Starachowice Staszów Stopnica Strawczyn Suchedniów Szydłów Tarłów Tuczępy Wąchock Waśniów Wilczyce Wiślica Włoszczowa Wodzisław Wojciechowice Zagnańsk Zawichost Złota
Ministerstwo Zdrowia: 4 835 nowych zakażeń, 291 osób zmarłoDodano
3 miesiące temu•
Autor:
Platynowy SpotterReprezentanci polskiej gastronomii we wtorek o 12.00 w całej Polsce będą protestować pod hasłem #GASTROPROTEST – Czarna Polewka dla Rządu RP.
“Nadszedł moment, w którym reprezentanci polskiej gastronomii muszą wspólnie stanąć w obronie swoich praw i interesów, dlatego 03.11.2020 r. o godzinie 12:00 organizujemy w całej Polsce #GASTROPROTEST.” – czytamy w piśmie.
O 12.00 na kieleckim Rynku odbędzie się konferencja prasowa i tym samym start happeningu.
– Pragniemy nasz happening rozpocząć od konferencji na której przedstawimy postulaty Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, oraz odpowiemy na wszelkie pytania. Chcemy okazać nasz sprzeciw dla obecnej sytuacji w jakiej znalazła się branża gastronomiczna przez nieprzemyślane decyzję Rządu, oraz zaprezentować dobre rozwiązania, które uratują tysiące miejsc pracy, także w Kielcach.
Gastronomia znów przed widmem bankructwa. Proponowana pomoc rządu nie rozwiązuje problemów
Ma to być pokojowe spotkanie z zachowaniem reżimu sanitarnego, działania zaś – co podkreślają organizatorzy – nie mają celów politycznych.
W dniu protestu na ręce premiera ma trafić (za pośrednictwem marszałków poszczególnych województw) petycja wspierająca Petycję Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, w niej zaś żądania branży.
GASTRONOMII POLSKIEJ są potrzebne od RZĄDU RP:
1. Merytoryczny Plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy
2. Zwolnienie pracodawców i pracowników z ZUS na 6 miesięcy
3. Stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi
4. Fundusz Wsparcia Gastronomii
5. Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii
6. Standardy „Bezpieczna Restauracja w epidemii” wg typów lokali
7. Zniesienie ograniczeń czasowych otwarcia wszystkich lokali
8. Podstawa konstytucyjna ograniczania prowadzenia działalności
– Nikt z nas nie neguje istnienia pandemii, ani nie postuluje za bezmyślnym zniesieniem obostrzeń. Niemniej gastronomia to rodzaj działalności wysoko kosztowej. Wierzymy w sposoby rozwiązania problemu, które pozwolą uniknąć całkowitego zamknięcia wielu lokali, a co za tym idzie uchronić wiele miejsc pracy. W Polskiej gastronomii jest ponad 78 000 podmiotów, które zatrudniają ponad 1 milion obywateli i ich rodziny. To nie jest temat błahy i poboczny. Dla wielu z naszej branży to być, albo nie być.
Pierwszy lokal w Kielcach otwarty. Mimo zakazu.
22,6 proc. badanych uważa, że obecna sytuacja stanowi duże zagrożenie dla osobistych finansów – GUS
Gowin o tarczy 6.0: firmom z najbardziej zagrożonych branż, proponujemy nowe instrumenty wsparcia
Premier: zamówiliśmy 45 mln dawek szczepionki; będą darmowe i dobrowolne; są widoki, by szczepienia rozpoczęły się od lutego
Do 40 mld zł w Tarczy 2.0. Kto może liczyć na wsparcie?
Otwarcie sklepów i galerii handlowych pozwoli gospodarce złapać oddech. Gastronomia i turystyka muszą czekać na szczepionkę