Obserwuj nas na

Starachowice

Jest stanowisko policji w sprawie mszy świętej z udziałem J. Kaczyńskiego

Dodano

Jest stanowisko komendanta głównego policji w Kielcach w sprawie mszy świętej z udziałem Jarosława Kaczyńskiego w Starachowicach. Jak informuje serwis wp.pl, uczestnicy nabożeństwa, które zostało odprawione prawie 3 miesiące temu, nie zostaną ukarani. W ocenie służb, msza miała charakter państwowy.

Przypomnijmy. Prezes PiS Jarosław Kaczyński uczestniczył w mszy upamiętniającej jego matkę śp. Jadwigę. Towarzyszyli mu politycy Prawa i Sprawiedliwości z województwa świętokrzyskiego m.in. Krzysztof Lipiec, Anna Krupka, Agata Wojtyszek, senator Krzysztof Słoń, wojewoda Zbigniew Koniusz.

Po nabożeństwie wicepremier złożył kwiaty pod tablicami upamiętniającymi matkę oraz brata i pozostałe ofiary katastrofy smoleńskiej. Tablice mieszczą się w Panteonie Pamięci Narodu Polskiego, zlokalizowanym przy parafii. W trakcie wydarzenia, jeszcze w kościele Jarosław Kaczyński miał kilkunastominutowe przemówienie, które transmitowała TVP Info. Prezes PiS przemawiał na ołtarzu, bez maseczki. Najpierw mówił o swojej matce (która urodziła się w Starachowicach), a potem przeszedł do ataku na swoich politycznych przeciwników.

Na nagraniach udostępnionych przez portal “Echo Dnia Świętokrzyskie” widać, że mimo obostrzeń nakazujących półtorametrowy odstęp Jarosławowi Kaczyńskiemu towarzyszyły w ławie cztery osoby.

Zdaniem Forum “Unia Młodych”, prezes PiS nie przestrzegał obowiązujących obostrzeń, stąd zawiadomienie do Sanepidu od przedstawicieli organizacji.

4 maja komendant główny policji w Kielcach Jarosław Kaleta wydał stanowisko, w którym czytamy, że nabożeństwo – obok charakteru religijnego – miało także charakter państwowy. W związku z tym nie dopatrzono się złamania prawa, postępowanie zostało umorzone.

“Msza była sprawowana nie tylko w intencji śp Jadwigi Kaczyńskiej, ale również w intencji wszystkich ofiar katastrofy smoleńskiej. Osoby wskazane w zawiadomieniu uczestniczyły w tej uroczystości z uwagi na pełnione funkcje państwowe, a udział w nabożeństwie ograniczony był ze względu na pandemię” – czytamy w piśmie.

“Z materiałów wynika, że ks. Sławomir Rak będąc organizatorem zgromadzenia, nie wymagał od biorących udział we mszy i wykonujących jednocześnie obowiązki służbowe zakrywania ust i nosa. W kontekście powyższego Jarosław Kaczyński zdejmując maseczkę podczas krótkiego przemówienia nie dopuścił się wykroczenia”

Unia Młodych już zapowiedziała, że złoży zażalenie.

– Policja po raz kolejny udowadnia, że słowa roty ślubowania w państwie PiS jej nie dotyczą. Nie ma służby Narodowi, nie ma ochrony Konstytucji ani porządku prawnego. Polityków jedynej słusznej partii muszą chronić, nawet kuriozalnymi uzasadnieniami, które nie mają pokrycia ani w przepisach prawnych ani w wydarzeniach rzeczywistych – mówi Wirtualnej Polsce Patryk Stępień, przewodniczący Unii Młodych.

Źr. wp.pl / wł.

Continue Reading